Kako svetovno je starševstvo?

24. 6. 2014

Pravijo, da je starševstvo odgovorna a čudovita naloga. S prihodom otroka sprejmejo starši nase številne obveznosti, skrbi in naloge, a jih ne čakajo le dolge neprespane noči in kupi težav, temveč tudi majhni in veliki, takšni in drugačni neprecenljivi trenutki. Kaj je skupno vsem staršem? Verjetno so številni utrujeni, drugi zaskrbljeni, nekateri v precepu, določeni pa povsem brezskrbni, zagotovo pa je vsem staršem skupno, da so konec koncev zadovoljni v svoji vlogi, ki veliko zahteva, a še več vrača nazaj. 


Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2012 1. junij imenovala za svetovni dan staršev, ker se zaveda, kako pomembna je ta funkcija, hkrati pa, da je potrebno povečati zavedanje o starševstvu in pokazati vsem staršem, da so njihova dejanja cenjena.

V naši družbi so zaposleni številni starši, zato smo jih ob dnevu, ki jih slavi, vprašali, kaj si oni mislijo o starševstvu, kdaj so se prvič zavedli dejstva, da so postali starši, predvsem pa, kako zabavno opravilo je to.  Tole so nam zaupali:

Starševstvo je najbolj čudovita in najtežja vloga v življenju. Nikoli več ne odideš od doma brezskrbno in preprosto, ampak vedno misliš še na nekoga, kako in kaj je v šoli, vrtcu...

Ko ju grem zvečer pred spanjem pokrit in mi v mislih še vedno odmeva njuno pričkanje in zbadanje ter neubogljivosti, je pogled na spečega otroka nekaj najlepšega na svetu.

Veš, da si mama, ko tik pred sestankom ugotoviš, da je na rokavu tvoje ta boljše jopice nekaj zelenkastega, nato pa se spomniš, da si zjutraj otroka v naročju nesel v vrtec in da si je kar naprej nosek »praskal« ob tvojo roko.

Veš,  da si mama, ko greš v nakup po novo poletno oblekico, domov pa se vrneš z vrečo otroških oblačilc.

Veš, da si imaš otroke, kadar v omari s sladkarijami nikoli ne najdeš svoje najljubše čokolade, ki si si jo prejšnji dan prihranil.


Starševstva se zaveš, ko te otroški glasek pokliče MAMA :)


Ko postaneš mama, se zgodi čudovita čarovnija.


Starševstvo pomeni predanost, milino, veselje, skrbi, predvsem pa čisto ljubezen.


Samo starši si si namesto zadnjega glasbenega hita požvižgavajo Kuža Pazi.


Ko je poslovno kosilo edino kosilo, ki ga poješ v miru, brez večkratnega vstajanja in pogajanja, kdo bo kaj pojedel.


Starševstvo je, ko brez prigovarjanja vsak večer petkrat prebereš isto pravljico.


Veš, da imaš otroke, ko v trgovini namesto paketa piva kupuješ pakete plenic.


Veš, da imaš otroke, ko imaš v torbici namesto šminke, maskare in ogledala, mokre robčke, plenice, kos odgriznjenega kruha, pet kamenčkov in tri posušene marjetice.


Starševstvo - ko imaš celo pisarno polepljeno z risbicami svojih otrok.


Starševstvo - ni nikoli dolgočasno, vedno zanimivo, pestro, glasno in lepo. 

 

Odgovore so prispevali Ema, Darko, Katja, Debora, Sandra in Inga.