Kako do dobrega rezultata na Ljubljanskem maratonu?

17. 10. 2014
Do 19. Ljubljanskega maratona nas loči le še devet dni. Naslednjo nedeljo bodo tako ljubljanske ulice ponovno preplavile množice tekačev. Mnogi bodo tekli na 10 kilometrov, veliko jih bo teklo na 21 kilometrov, nekaj manj pa tudi na 42 kilometrov, ki bo letos potekal po novi trasi z enim krogom. Za nekaj zadnjih nasvetov pred maratonom smo se obrnili na tekača Mitjo Krevsa, dvakratnega zmagovalca 21-kilometrske preizkušnje Ljubljanskega maratona.

Zadnji dnevi namenjeni aktivnemu počitku

Kar se tiče treningov bi lahko rekli, da smo naredili, kar smo. Zadnji dnevi morajo biti namenjeni bolj počitku oziroma aktivnemu počitku in regeneraciji. To pa ne pomeni, da se moramo povsem odpovedati teku in čas preživljati na kavču pred televizijo ali celo v postelji. Priporočljivo je, da se v zadnjem tednu dvakrat podamo na lahkotnejši tek (odvisno predvsem od tega, koliko smo trenirali pred tem). Ta tek naj bo sproščen, brez večjih intenzivnosti, namenjen sprostitvi in ohranitvi občutka po teku. Če ste pred maratonom trenirali vsak dan, lahko naredite tudi več lahkotnih treningov.

Pridobiti kilogram več

V zadnjem tednu je treba posebno pozornost nameniti prehrani, saj je ta najbolj pomembna za tekače na 42 km, nekoliko manj pa tudi za tekače na 21 km, predvsem za tiste, ki pričakujete, da boste tekli dve uri. Sedaj je čas, da se napolnijo glikogenske zaloge, kar pa lahko naredimo s povečano količino vnosa ogljikovih hidratov. To pomeni predvsem uživanje testenin, in sicer toliko, da pridobimo tudi kakšen kilogram več, ki ga bomo porabili med tekmo. Ta dodatni kilogram vam bo pomagal predvsem v zaključnem delu, ko vam  bo najtežje. Za tekače na 10 kilometrov tovrstna prehrana ni potrebna. Vsem pa svetujem predvsem, da  ne eksperimentirate s kakšno novo hrano, ki je niste vajeni. 

Ne brez zajtrka in okrepčila

Na sam dan tekme poskrbite za lahek zajtrk, ki ne bo preveč obremenil želodca. Nikar se na tek ne podajate brez zajtrka. Med samo tekmo bo na posameznih postajah poskrbljeno tudi za osvežitev z vodo, napitki in  visoko energetskimi prigrizki. Predvsem tekačem na 21 in 42 kilometrov priporočam, da si vzamete nekaj sekund za okrepčilo, saj se drugače lahko zgodi, da v zaključnem delu izgubite še več sekund, obenem pa se pojavi tudi večja možnost krčev. To še bolj velja za slabše pripravljene tekače. Za daljše teke  (21km in 42km) je priporočljiv tudi gel med samo tekmo, vendar le pod pogojem, da ste ga poskusili že na treningu in ni imel stranskih učinkov na želodec oziroma prebavo.

Naj bo tek predvsem užitek

Zaključimo z nasvetom za sam tek. Začnite po svojih zmožnostih in glede na rezultate na treningih. Naj vas množica tekačev in navijačev ne ponese prehitro v prvih kilometrih. Vsem želim dober počitek do tekme, na tekmi pa obilo užitkov. Naj bo tek užitek in ne obremenitev zaradi časovnih ciljev. Rezultat bo prišel sam po sebi.